Caladan Brood interjú

2014.04.15. 15:31

Gondoltam lefordítom ezt, sok érdekességet meg lehet belőle tudni.

Eredeti: http://blackholeparadise.wordpress.com/2013/02/24/interview-with-caladan-brood/

Az egész ‘Echoes Of Battle’ teljesen beszippantja a hallgatót az album kezdetétől a végéig, és egy fantasztikus földre viszi elszakítva a valóságtól. A kezdeti terv is az volt, hogy ezt az elszakadást érzékeltetitek majd a hallgatóval? Milyen hangulatot akartatok a zenétekbe vinni?
Caladan Brood: Igen, ez volt. A zenénk fantasy-témájú, és mint olyan, az elszakadás szerves része ennek. Ha élethűnek találod a zenénket, akkor elértük az eredeti célunk.

Shield Anvil és Mortal Sword, mikor valósítottátok meg a céljaitokat a Caladan Brood segítségével? Hogyan jött létre a banda? 
CB: A Caladan Brood egyszerűen a kölcsönös szeretetünkből jött létre olyan bandák iránt, mint a Summoning és az Elffor, és olyan könyvek iránt mint a Malazai Bukottak Könyvének Regéje és általánosságban a fantasy témájú irodalom/játékok iránt.

Mi volt a ‘Malazai Bukottak Könyvének Regéjében’ ami az ösztönzést adta, hogy írjatok róla?
CB: Egy igazán élethű és komplex fantasy világról van szó, egy nagyon mély és gazdag történeti háttérrel, sokszínű kultúrákkal, és a karakterek hatalmas, változatos felvonultatásával. A történet önmagában igazán hősies/epikus (epic), magába foglal egy óriási, háború sújtotta világot számos kontinenssel, összetett társadalmakkal, izgalmas csatákkal, és olyan cselekménnyel, amibe mi, mint olvasók teljességgel beleéljük magunkat. Rengeteg felfedeznivalót nyújt nekünk, és úgy érezzük, hogy a ‘Malazai Bukottak Könyvének Regéje', a maga sötét hangulatával és irdatlan kiterjedettségével tökéletes hátteret ad az ilyenfajta zenének. Odavagyunk ezekért a könyvekért és reméljük, hogy a rajongóink élvezni tudják mindennek a zenei változatát.

A Caladan Brood nevet egy a könyvből vett fővezértől kölcsönöztétek. Miért éppen rá esett a választás?
CB: Caladan Brood egy olyan karakter, aki hatalmas erő birtokában van, de a múltja nagyrészt felfedetlen marad a történések alatt. Tetszett az erőnek és a rejtelmességnek ez az ellentéte, és a neve ráragadt a projektre a pillanattól kezdve, mikor játszani kezdtünk az ötlettel.

Az albumot egyértelműen a Malazai Birodalom inspirálta és a háborús regék nagy tárháza, mit Steven Erikson írt. De ezt a világot leszámítva érdekel még más fantasy-témájú mű is?
CB: Teljes mértékben. Mindketten telhetetlen olvasói vagyunk a fantasy és science-fiction témájú műveknek; Tolkien, Moorcock, Jordan, Cook, Donaldson, Howard, és sokan mások. Mindemellett még sokat is játszunk, és az efféle élményeink olyan játékokból, mint pl. az Elder Scrolls sorozat, a Diablo I & II, a Warcraft II: Tides of Darkness, a Heroes of Might and Magic, és ehhez hasonlók nem kis mértékben befolyásolták zenénket.

Annyi minden történik zeneileg az ‘Echoes Of Battle’ albumon. Több rétegnyi melodic black metal riff, szomorú, mégis kiterjedt klasszikus zenekari részek, szelíd folk dallamok, gyönyörű zongora és elképesztő ének harmóniák. Hogyan raktátok mindezt össze a stúdióban?
CB: Hát a "stúdió" igazából csak egy otthoni számítógép volt, haha. A végső masterelés és az ének felvétele egy barátunk otthoni stúdiójában készült, és úgy érezzük, hogy nagyszerű munkát végzett. Fogta a mixeket és egy gazdagabb, minőségibb dimenzióba sikerült átvinnie azokat. Szorosan velünk dolgozott a végső masterelés alatt, mi pedig nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel. Ami magát a zene menetét illeti, részletesen követni akartuk az egységek elrendezését. Olyan hosszú dalokkal, amilyenek az albumon vannak, nagyon trükkös tud lenni, hogy mindent összefüggően és érdekesen tudjunk elrendezni; néhol ez sikerült és van ahol vélhetőleg nem. Viszont mindenképpen sokat tanultunk az ‘Echoes of Battle’ felvétele alatt, és nagyon élveztük a vele töltött munkát.

A zenétekben sok motívumot kölcsönöztetek a Summoning-tól és általánosságban is nagyon hasonlítanak az elemek az ő világukhoz. Az ‘Echoes Of Battle’ alapján a Caladan Brood-ot mégis lehetetlen összetéveszteni bármi mással – egy teljesen új alapra helyeztétek a fantasy-alapú zenét. Mennyire inspirált/ösztönzött titeket a Summoning?
CB: Nyilvánvaló, hogy ami legjobban befolyásolta a zenénket, az a Summoning. Mélyen tiszteljük őket és ki akartuk próbálni, hogy sajátkezűleg hogyan tudunk olyan zenét csinálni ami bár tőlük gyökeredzik, mégis megvan a maga egyedisége itt-ott. Nem akartunk semmi újat vagy különbözőt alkotni; csak hozzá akartunk járulni a Summoning vénához. Természetesen vannak az albumon olyan részek, amik teljesen nyilvánvalóan Summoning eredetűek. Tudjuk, nem kerülhetjük el, hogy hozzájuk hasonlítsanak minket – de nem is igazán akarjuk ezt elkerülni. Persze lesznek emberek, akik lehordanak minket, hogy egy ilyen egyedi banda hangzását vettük át; másfelől viszont vannak, akik örülnek, hogy több ilyen stílusú bandát hallhatnak. Igazából úgy érezzük, hogy egy olyan albumot sikerült az asztalra tennünk, ami a Summoning stílusa mellet egy kis sajátságot is fel tud mutatni - ami lényegében az eredeti célunk volt. Nem akarunk másokat meggyőzni az ‘eredetiségünkkel’ vagy az ‘újításunkkal’, mert egyszerűen nem ez a célunk. Mi csak ihletet merítünk a kedvenceinktől, és élvezzük az ezzel töltött időt.

A Tolkien-metált felidézve sok-sok remek bandát meg tudnánk nevezni, de nincs valami sok projekt, amit a ‘Malazai Bukottak Könyvének Regéje’ inspirált volna. Ahogy Tolkien munkái ösztönöztek olyan nagy projekteket, mint a Summoning és az Elffor, gondoljátok, hogy egy újfajta érdeklődést hoztatok létre Erikson munkái iránt és esetleg utat törtök egy újfajta fantasy metálnak?
CB: Hát biztosan nem törünk utat semminek, haha. A fantasy-témájú black metal egyáltalán nem új, és mi nem igazán újítottunk rajta semmit – de ahogy fentebb említettük nem is ez volt a célunk. Viszont csodás lenne, ha a zenénk felfedezése ösztönözné az embereket arra, hogy beleássák magukat a Malazai Bukottak Könyvének Regéjébe. Ami azt illeti több e-mailt is kaptunk az emberektől, akik azt írták, hogy a mi zenénknek köszönhetően leltek rá a könyvre, és igazi jutalom nekünk, hogy ezt megtudtuk. Mivel a ‘Malazai…’ nincs olyan régóta a könyvesboltok polcain, mint a Tolkien, Moorcock, Howard, Lovecraft, és más egyéb írók könyvei, amik inspirációt adhatnak a metál bandáknak, ezért a hatása a zenére sokkal kisebb volt; persze ez nem kisebbíti a minőséget és az elképesztő világalkotást, amit Erikson és Esslemont tár az olvasók elé, és nem is cáfolja azt, hogy milyen sokrétű hátteret tud adni a zenének úgy általánosságban.

Milyen más előadók/bandák inspiráltak még titeket?
CB: A Summoning mellett hatással voltak még ránk az olyan bandák, mint az Elffor, a Nazgûl, a Graveland, a Vordven, a korai Nokturnal Mortum, és a többi... Még a Vikinges Bathory és a Moonsorrow is hatással voltak ránk néha. Sokat vettünk át még az olyan medieval/fantasy ambient műfajban játszó zenekaroktól is, mint pl. a Mantle of Dust, és Lord Wind, és mindemellett még olyan játékok zenéi is nyomot hagytak az albumon, mint az Elder Scrolls, Warcraft II: Tides of Darkness, Diablo I & II, Heroes of Might and Magic, stb.

Mit szólnátok, ha egy filmhez kéne zenét csinálnotok?
CB: Jó szórakozás lenne, de ez nem éppen olyanféle dolog, ami passzolna a Caladan Brood-hoz, haha.

Felmerült már bennetek, hogy bevegyetek egy dobost a bandába? [Tudni illik, a dobhangok számítógéppel készültek - kicsit illúzióromboló volt nekem, de azért sokat nem rontott. - VTX]
CB: Nem, nem igazán. A programozott dobok olyan hangzást kölcsönöznek a zenének, ami nekünk tetszik. Furcsa lenne nekünk akusztikus dobokkal dolgozni.

Megfelelne a valóságnak, ha azt mondanánk, hogy a Caladan Brood soha nem fog élőben játszani?
CB: Igen ez teljesen megfelelne.

Úgy hallottuk, hogy már most új albumon dolgoztok. [Most = 2013. február vége] Hogy alakul a dolog?
CB: Jónak tűnik. Van egy kis anyagunk, amit az ‘Echoes of Battle’ felvételei alatt rögzítettünk, de nem tettünk rá az albumra, szóval újradolgozzuk azokat a dalokat, és vagy egy EP-hez vagy egy új album részeként felhasználjuk azt.

Mik a terveitek az év hátralévő részére?
CB: Lényegében az amit az előbb mondtunk; újradolgozunk néhány dalt, amit sose fejeztünk be rendesen és egy új kiadvány összedobásán dolgozunk.

Az ‘Echoes of Battle’ megrendelhető a Northern Silence-nél.

Interjú: Calum Robson.

Fordította: VTX

A bejegyzés trackback címe:

https://epicblackmetal.blog.hu/api/trackback/id/tr216030437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.