Nagy eséllyel még idén megjelenik a kis hazánk black metal undergroundjában újonnan felbukkanó AORNOS debütalbuma, az Orior. A formálódásról, a koncepcióról és egyéb ínyencségekről a projekt atyját, Tátrai Csabát (Algrast) kérdeztem. 

VTX: Na akkor kezdjük egy kis alapozással. Mikor és hogyan jöttetek össze, és hányan vagytok a bandában?

Algras: Hát, az a helyzet, hogy egyelőre csak én alkotom a " bandát ", de szeretném ha idővel lennének tagok rajtam kívül is. A zene története elég régre nyúlik vissza; az első riffeket kb. 98 tájékán találtam ki. Nagyon sokszor próbáltam felvenni az évek során az anyagot, különböző helyeken.
Szerintem mindenféleképpen Guinness rekord ez a lemez: a legtöbbször felvett zeneanyag kategóriában mindenképpen. 
Már eleve a Bornholmba is úgy kerültem be, hogy annak idején feladtam egy hirdetést az MHH-ban, hogy keresek tagokat ehhez a zenéhez, s a szerencsi srácok be is jelentkeztek... Az más kérdés, hogy végül ebből nem lett semmi...  Aztán ugye kis idő múlva létre jött a Carcharoth, majd beléptem a Frost -ba is, és az a Aornos így mindig a háttérbe szorult.

VTX: A stíluson belül az egyemberes projekt elég gyakori - legalábbis ahogy én tapasztaltam. Bár nem gondoltam volna, hogy egy ilyen komplex zene mögött egyetlen ember áll. Ez a 98 rendesen meglepett. Milyen bandák adták az ihletet, és miről szólnak a dalok?

Algras: Mondom ez sajnos a kényszer miatt van így: egyenlőre nem találtam megfelelő embereket, de ehhez a zenéhez amúgy is baromi nehéz. Nem akarok többé kompromisszumot. Igen, elég sok meló ezt így tök egyedül életre kelteni, de én élvezem. 
Az elit BM zenekarok voltak elsősorban hatással, de nem azok a tipikus sátánozós bandák, hanem amik kissé mélyebbre hatoltak a Sötétségbe... Pl. Emperor, régi Satyricon, Mayhem, Thorns, Limbonic Art, Arcturus, Immortal, stb.

VTX: Tehát akkor visszakanyarodva: miről szólnak a dalok?

Algras: Miről? Magáról a Létről, ami természetesen egy sötét aspektusból van szemügyre véve. Túl a hétköznapiságon, kliséken, álgonoszságon, felületességen. Egy utazás az örvény mélyére, de úgy, hogy a Káosz van uralva, s nem a Káosz az, aki ural... legalábbis erre történik kísérlet.
Szerintem a magyar szövegek segíthetnek megérteni, hogy miről is szól ez az egész.

 

... Hontalanság a sorsa a megbélyegzett Vándornak
A Sóhajok Völgye semmi biztatót nem ígér

De fakult vágyat gyilkol az Akarat
S szabadon ereszti az Őrült Hirnökök seregét ...

... Vérvörös Akarat hajnala hozza egy Új Kor ígéretét
S a Fellegvár méhében a Bálványok Gyilkosa is megszületik

Végtelen erdők hullámoznak a Születés akkordjainak kétes dallamaira
S fekete tollak halmát söpri az Északi Szél...

... A Szellem - Trón biztos pilléreiként
Márványszín koponyák vigyorognak

A Hamuval keringő Árny elbűvölő haláltáncán ...

 

VTX: Értem.  Hogyan történik mindennek a megvalósítása? Otthoni technikát használsz, vagy stúdióban vannak felvéve a számok?

Algras: Hát, ez is anyagi kérdés sajnos: Hálószoba stúdió. De remélem ez idővel változik..

VTX: Ettől függetlenül nagyon jó a hangzása azoknak számoknak, amiket hallottam.

Algras: Kösz szépen, még mindig csiszolgatom a soundot. Egyesek szerint túl régóta már.

VTX: Ahogy a feltöltött videókból láttam, még nem dőlt el az albumborító kérdése - cáfolj meg, ha tévednék - viszont egy azonos hangulata már van a képeknek. Mikor és milyen formában várható a megjelenés? Csak online vagy fizikai formátum is lesz? [A szöveg közben lévő számok képe már a leendő borító!]

Algras: Megvan a borító, mostanában dolgozom a végső forma megvalósításán, de jól látod: amik fent vannak a neten, azok csak olyan képek, amik passzolnak a zenéhez, de nem az anyag borítóképei, legalábbis nem mind.  Lesz CD is, na meg persze online is.

VTX: És az albumon a magyar és angol nyelvű szövegek fogják majd egymást váltogatni?

Algras: Csak egyetlen rövid, akusztikus átkötő számnak magyar a szövege, a többi az angol, s szerintem ez a jövőben is így lesz. Ez a dal (Desertus) valahogy jóban hangzik így magyar nyelven, de ennyi magyar szó felbukkanása még pl. a Sear Bliss-ben is előfordul, de mondom, kb. ennyi.

VTX: Honnan jött maga a név: AORNOS ?

Algras: Ez vicces. Annak idején (kb. 98-ban) az Avernus nevet szerettem volna, de aztán megtudtam, hogy már van ilyen. Akkor még az ilyen dolgokat nehezebb volt kideríteni - net hiányában. Aztán volt Atritas, de (most már a net által) láttam, hogy ilyen is van. Akkor kitaláltam az Arbitrium nevet, de - mondanom se kell - kisült, hogy már ilyen banda is létezik. Így lett végül a név AORNOS, ami végül is a latin Avernus-nak a görög megfelelője. Szó szerint azt jelenti: "madártalan". Ez egy kéngázt lehelő Tó, amit a madarak sem bírnak átrepülni, mert időközben elpusztulnak a felszálló pokolgőztől. Egyébként egy létező hely, de átvitt értelemben az Alvilág bejárata.

VTX: Ha jól emlékszek, olvastam is már róla. 
Gondolom egyedül nem, de ha sikerül tagokat összeavanzsálni, akkor szóba jöhet a koncertezés?

Algras: Én lennék a legboldogabb, ha ez összejönne, bár óriási kihívás lenne precízen visszaadni élőben eme számokat - rendesen rá kéne gyúrni. Már akkor rendkívül elégedett lennék, ha sikerülne állandóra egy nagyszerű dobost találni, akivel emberileg is jól kijövök, de egyenlőre még ez is csak álom.

VTX: Hát azt gondolom. Minden szám fel van már véve a debütalbumhoz?

Algras: Igen, sőt vannak új számok is, vagy három. De nem kapkodom el az új témák írását, csak olyat akarok közzé tenni, amiben tényleg érzem a potenciált. Egyszerűen túl sok zene van ahhoz, hogy bárki is megengedhesse magának, hogy csak olyan "elmegy" szintű dolgot engedjen ki a kezei közül. Ezt sajnos a nagy, bejáratott nevű zenekarok sem veszik mindig figyelembe. Számomra akadt egy-két csalódás.

VTX: Hát igen, ez ismerős. Jobb a kevesebb és minőségi, mint a több, de hanyag. Egy szám végleges formájához való eljutás a felvételtől kezdve mennyi időt vesz igénybe nálad?

Algras: Szerencsére most már egyre kevesebbet, de hosszú évek keserű és idegőrlő tapasztalata kellett ehhez. Gyakorlatilag olyan, mintha egy nagyon kezdetleges szinten hangmérnöknek és producernek is lennie kell manapság annak, aki így oldja meg zenéje felvételét. S ez az undergroundban bizony nagyon gyakori. Rengeteg idő és energia, de hát a profi stúdiókban - a felszerelésen és a szakértelmen kívül - pont ezt kell megfizetni.

 

... Dermesztő fagyhalált lehelő torok
Halotti lepellel teríti be a hantokat

S a jégkoporsóba zárt világ
Fekszik mozdulatlan ...

... Délibábok tengerén át
Ódon eszményképek reinkarnációi lüktetnek

Egy elhagyott Árnyék - Világ csonka maradványain ...

... A Titokkút legmélyéről soha nem meríthetek?
Dermesztően lángoló bilincs a lelkem verme

Csillagködök örvényein és galaxisok útvesztőin szárnyalok át
Kozmikus felhők maró könnyeiben szellemvért verejtékezve ...

 

VTX: Hogyan látod a jövőt reálisan, és mik a legnagyobb álmaid a projekttel kapcsolatban?

Algras: Nyilván közel sem fog akkora feltűnést kelteni az anyag, mint talán 10-15 éve kelthetett volna, de akkor meg még nem tudtam volna ilyen formán megvalósítani. Már említettem, hogy rengeteg zene van, nagyon könnyű az árban elveszni, s az emberek sem úgy hallgatnak már zenét, mint régen. Sokkal türelmetlenebbek, kapkodósabbak. Bele hallgatnak ebbe-abba, amit még nem ismernek, aztán lendülnek is tovább. De ez pont egy olyan zene, ami elsőre meglehet, hogy nagyon tömény (legalábbis az egész album egyszerre történő meghallgatása). Titkos értékeit csak idővel fedi fel. Legalábbis elég sok zenei finomság el van rejtve, ami lehet, hogy csak fülesben tűnik majd fel. Azonkívül - mint mondtam - nem is az a fajta BM, amit olyan könnyű beazonosítani, hogy pl. ez ortodox, "true", raw, depressive, post, folk, symponic, satanist, stb. meg mit tudom én milyen black metál még...
A legnagyobb álmom persze az lenne, ha az Aornos-nak legalább underground szinten lenne egy bizonyos respektje szerte a világon. Valamint ha megfelelő tagokat találván koncertek is lennének nem megalázó körülmények között is, de persze ez jócskán anyagi kérdés is. Ha nincsenek millióid, felejtsd el az igazán profi körülmények között való koncertezést. Már úgy értem, az ilyenfajta BM-ban, amit az Aornos is képvisel. Én annak idején komolyan ledöbbentem, amikor pl. kijött az Emperor-nak ( Emperial Live Ceremony ) az első hivatalos live anyaga. Csak lestem, hogy így elő tudják adni élőben az albumokról már oly ismerős himnuszokat, de hát ehhez a Császárnak kellett lenni...

VTX: Igen, a mondandóddal teljesen egyetértek. Manapság a legtöbben csak 'belelapoznak' egy-egy számba, és nem igazán töltenek vele sok időt. Pedig a többségük olyan, hogy csak idővel érik be mindenkinél, és csak valamennyi idő múltán tudják igazán értékelni. Csak sajnos mindenki siet: 
Szóval mikorra várható a megjelenés?

Algras: Mostanság azon dolgozom minden szabad időmben, hogy ez a dátum még 2014 legyen, s szerintem így is lesz.

VTX: Reméljük így lesz. Bármiféle üzennivaló az olvasóknak?

Algras: Keressétek a minőségi zenéket, amik saját karakterrel rendelkeznek, s amik nem csak a felszínt kapargatják - hosszabb távon úgy is ezek a maradandóbbak. Na persze ez ízlés kérdése is, s hát a Sötétségnek megszámlálhatatlanok az ösvényei. Köszönöm az interjút. Hail!

VTX: Én köszönöm, és sok sikert kívánok az AORNOS-hoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://epicblackmetal.blog.hu/api/trackback/id/tr386795405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.